top of page
satsop google.png

Specific Improvements to Main Building

The main schoolhouse building has three classrooms that serve multiple grades. It was constructed in the 1970s and included a small library area, a small multipurpose meeting space, an administrative shared office space, and a small area shared for special education, maintenance, and storage use.

Windows were replaced in 2016, an entry door was replaced in 2017, and the metal roofing was replaced in 2018. The structure includes heavy timber framing and has a wood post and beam foundation. Repair of select foundation posts occurred in 2019. 

Proposed Improvements

The following items present the General Work of Scope. 
Work Item 1. Student restrooms.
  • Modify layout of interior front entry area with reconfigured restrooms for improved building entry, security, and accessible restrooms. 
    • Remove and replace all restrooms with new water-efficient, ADA compliant restroom designs. All aspects should ensure efficient use of spaces, safety and security, and ease of maintenance. 
Work Item 2. Building exterior finishes.
  • Replace and repair exterior building materials for long-term durability, ease of maintenance, energy efficiency, and aesthetics of the historic building appearance. 
    • Replace/repair damaged wood siding, fascia boards, crawlspace wood skirting, eaves, and other exposed exterior building systems. Providing caulking and new paint to the exterior.
Work Item 3. Repurpose and renovate north end of building.
  • Without increasing overall SF of the facility, relocate storage spaces allowing for more classroom space to be utilized for instruction rather than storage. 
    • Simplify interior wall layout at the north end of facility designating space for Special Education program. 
    • Open area for larger shared space for library and meeting space, including the relocation of sink and microwave from classroom area into the north portion of the building. 
    • Reconfigure storage to each of the three classrooms so each space is maximized and enhanced. 
    • Relocating storage areas in the existing library, back-office areas, and meeting areas will allow for more efficient function spaces for Special Education and Individual Instruction Space, increased library space and bookshelves, improved function of space for faculty and staff use. 
    • Access/Egress, ADA compliance, wayfinding signage, and interior acoustics would be included as improvements to the adaptive reuse, repurposing, and renovation of these spaces where feasible. 
Work Item 4. Attic/Bell tower access [AS FUNDS ALLOW].
  • Maximize usable space within the existing historic schoolhouse building and honor the historic character of the schoolhouse building by restoring the Bell Tower, including reconstructing maintenance access. 
    • Improve attic and bell tower access through the existing historic schoolhouse building and honor the historic character of the schoolhouse building by restoring the Bell Tower, including reconstructing maintenance access to the bell tower.
    • Provide safe access to the attic space and adjoining bell tower where the schoolhouse bell resides.
    • Provide restricted maintenance access and faculty access to the bell tower.
    • The access to the attic will also allow for long-term storage of archives and other important District storage items.

Project Gallery

bottom of page